Het belang van veiligheidspictogrammen

Welke soorten veiligheidspictogrammen zijn er?

Veiligheidspictogrammen zijn er in vele verschillende soorten, kleuren en vormen. Al deze pictogrammen zijn ontworpen voor verschillende toepassingen. Binnen het bedrijfsleven wordt het meest gebruik gemaakt van de pictogrammen voor vluchtroutes. Binnen elk bedrijf is er natuurlijk de verplichting om deze routes duidelijk en volgens de richtlijnen aan te geven. Maar naast deze pictogrammen bestaat er nog een breed scala aan andere pictogrammen zoals bijvoorbeeld op het gebied van brand en eerste hulp, maar ook voor het aangeven dat bepaalde acties verboden zijn zoals roken.

Aan elk van deze verschillende soorten toepassingen zijn regels verbonden. Zo is het mogelijk om zelf een pictogram te ontwerpen echter dient er hier wel rekening gehouden te worden met het gebruik van de standaardkleuren die beschikbaar zijn.

Verschil tussen de kleuren van veiligheidspictogrammen

Zoals u wellicht al weet bestaan veel van de pictogrammen uit een aantal standaardkleuren. Deze vier kleuren zijn rood, groen, geel en blauw. De kleuren zeggen allen iets over de toepassing van de pictogrammen. Zo zijn de blauwe veiligheidspictogrammen bedoeld om geboden kenbaar te maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan verplicht dragen van veiligheidsschoenen. Daar en tegen hebben de rode veiligheidspictogrammen twee betekenissen, namelijk brand en verboden. Verder dienen de gele om mensen te waarschuwen zoals het bekende waarschuwingsbord voor hoogspanning. De groene veiligheidspictogrammen hebben als hoofddoel om mensen te evacueren of te wijzen waar veiligheidsuitrustingen te vinden zoals het aangeven waar mensen een AED kunnen vinden.

De betekenis van de kleuren

Verschil in vormen

De betekenis van de vormen van veiligheidspictogrammen

Naast de kleuren heeft ook de vorm van het veiligheidspictogram een functie. Er zijn drie verschillende vormen waarin de veiligheidspictogrammen gemaakt worden. Deze vormen (vierkant, driehoek en cirkel) hebben elk hun eigen betekenis. De vormen van de pictogrammen zijn vergelijkbaar met die van de verkeersborden.

De cirkel pictogrammen worden uitsluitend gebruikt voor verboden en geboden, het verboden te parkeren bord is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. De driehoek wordt gebruikt voor het geven van waarschuwingen. De vierkante pictogrammen worden gebruikt voor het aangeven van brandbestrijding, evacuatie en veiligheidsuitrusting en richtingwijzers.

Waarom gebruik maken van veiligheidspictogrammen?

In sommige sectoren en bedrijven is het verplicht om bepaalde veiligheidspictogrammen te voeren binnen en buiten het bedrijf. Maar soms kunt u er ook voor kiezen om zelf extra veiligheid binnen uw bedrijf of huis te creëren met het plaatsen van veiligheidspictogrammen. Jobo biedt een uitgebreid assortiment aan veiligheidspictogrammen aan. Met veiligheidspictogrammen kunt u op een eenvoudige manier de veiligheid op bijvoorbeeld de bedrijfsvloer voor uzelf, uw personeel en klanten verhogen.

Advies op maat

Heeft u advies nodig over welke pictogrammen het meest geschikt zijn voor u? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie!

Als blogger op Jobo-Schoonmaak.nl houd ik mijzelf voornamelijk bezig met het schrijven van interessante artikelen waarmee ik de bezoekers van Jobo-Schoonmaak.nl beter kan helpen met het maken van een keuze. Door het geven van tips en andere informatie via de blog hoop ik mensen nét even dat stukje extra informatie te geven waarmee ze het juiste product kunnen kiezen.

1 Comment

  1. Eliz
    30 juni 2017

    Helder en duidelijk!
    Dank voor de informatie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *